Programma over armoede in Nederland van 18 t/m 22 januari

De Evangelische Omroep gaat in 2016 meer aandacht besteden aan de armoede in Nederland. In het nieuwe tv-programma ‘Arm in Nederland? Eigen schuld’ stuurt presentator Dennis van der Geest vijf mensen met een zeer uitgesproken mening over armoede op ontdekkingsreis om te bepalen hoe armoede in Nederland eruit ziet.
Hoewel ons land een van de meest welvarende landen ter wereld is, leeft inmiddels een op de tien mensen op of onder de armoedegrens.Heb je het aan jezelf te wijten als je in het welvarende Nederland in armoede leeft?  Is arm zijn het gevolg van een gemakzuchtige en/of foute keuze? En bestaat armoede wel echt in ons land?

In ‘Arm in Nederland? Eigen schuld!’ brengt Dennis van der Geest de vijf deelnemers steeds dieper de armoede in. Hoe ziet je dag eruit als je met het minimale moet rondkomen? Ben je arm als je voor €20,- per week alle boodschappen voor vijf personen moet doen? Kun je hardop zeggen dat je, net als tienduizenden andere Nederlanders, klant bent bij de Voedselbank, of blijft dat taboe?

De vijf ervaren hoe het is om in armoede te geraken. Ze zien hun onderkomen steeds schameler worden en vechten om de regie over hun leven te houden, tot ze uiteindelijk ook het dak boven hun hoofd moeten inleveren.

‘Arm in Nederland? Eigen schuld’ is een week lang te zien van 18 tot en met 22 januari om 21.10 uur bij de EO op NPO2.

De afleveringen: 

Maandag 18 januari 2016
De vijf deelnemers maken niet alleen voor het eerst kennis met armoede in ons land, maar ook met elkaar en met elkaars uitgesproken overtuigingen. Dennis van der Geest stuurt hen op pad om aan den lijve te ervaren wat de consequenties zijn als je financieel niet rond kunt komen. Zo moeten ze de handen uit de mouwen steken bij verschillende voedselhulpinstanties en verblijven ze een etmaal bij arme gezinnen om een kijkje te nemen in hun leven. Tijdens dit verblijf lopen de gemoederen zeer hoog op.

Dinsdag 19 januari 2016
Dennis stuurt de deelnemers verder de armoede in. Ze ervaren wat de gevolgen zijn als je je rekeningen niet kunt betalen. Ze ontmoeten gezinnen die incasso na incasso ontvangen en waarbij de schulden zich torenhoog opstapelen. Bij thuiskomst in hun eigen appartement blijkt dat gas en elektra zijn afgesloten en dat betekent geen warm water en een ijskoude woning. Ook worden de deelnemers aan het werk gezet. Volgens Erik en Tim moet je altijd je eigen boontjes doppen en moet je ieder werk aannemen om aan je financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Maar wat als dat werk ver onder je niveau is?

Woensdag 20 januari 2016
Dennis stuurt de deelnemers mee met een deurwaarder. Ze gaan huis aan huis om schulden te innen, iets dat bij Marij kwaad bloed zet. Thuis wacht wederom een onaangename verrassing. Na de energie-afsluiting is er nu beslag gelegd op de inboedel: het appartement is volledig leeggehaald. De deelnemers realiseren zich dat de volgende stap huisuitzetting is. Rob geeft bij Dennis aan dat als hem dit echt zou overkomen, hij ervoor zou kiezen niet meer verder te leven. Die mededeling heeft een grote impact op de groep.

Donderdag 21 januari 2016
De deelnemers bereiken in de slotaflevering het dieptepunt van armoede. Dennis meldt hen dat ze uit huis zijn gezet. Ze moeten zien te overleven op straat. De reactie hierop van deelnemer Rob is veelzeggend. Hij heeft immers aangegeven niet verder te willen leven als hem dit echt zou overkomen.

Bronnen:

Radio.nl 

www.christelijkenieuws.nl

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws.